Familiewapens & Badges

Uw formaat, uw kleuren, uw toepassing, bijna alles is mogelijk!

Familiewapens

Als ridders vroeger met elkaar vochten, waren ze van top tot teen ingeblikt. Ook hun hoofd en gezicht waren bedekt met een helm. Dat was lastig, want met een harnas aan en een helm op waren ze niet te herkennen. Hoe wist je nu of je een vriend of een vijand tegenover je had? Om dat probleem op te lossen gebruikten ridders herkenningstekens. Die verfden ze op hun schild. Ieder had zijn eigen teken. Sommigen gebruikten een vogel, anderen een leeuw, een kruis of een ring. Hoe meer ridders er kwamen, hoe ingewikkelder de versieringen op zo'n schild werden.

Het ridderlogo
Een versierd schild wordt een wapen genoemd. Al gauw werd de afbeelding van een wapen ook gebruikt als herkenningsteken in het dagelijks leven. Eigenlijk precies zoals bedrijven en winkels tegenwoordig een logo gebruiken. Het werd bijvoorbeeld op iemands huis geschilderd, op zijn kleding geborduurd of op zijn servies afgebeeld.

Na de riddertijd waren er steeds meer mensen die een eigen wapen als herkenningsteken gebruikten. Niet alleen adellijke families, maar ook veel gewone burgers hadden een wapen. Als mensen voor het eerst een wapen gingen gebruiken, moesten ze een afbeelding kiezen. Vaak had de afbeelding iets te maken met de familienaam of met een beroep dat iemand uitoefende. Iemand die Van Zon heette, koos bijvoorbeeld voor een zon. Iemand die kleermaker was, kon bijvoorbeeld een schaar of een naald kiezen. Met een wapen kon je ook verwijzen naar de plaats waar je vandaan kwam, door kleuren of symbolen uit het stadswapen over te nemen in je eigen wapen.

Wapenrecht
Nederland kent geen recht op het aannemen en voeren van een (familie)wapen.
Er is geen wettelijk grondslag met betrekking tot het voeren van (familie)wapens.
Een is ieder vrij een (familie)wapen aan te nemen en te voeren, mits men niet onzorgvuldig handelt ten opzichte van anderen, die een bepaald familiewapen reeds voeren.


Interesse in handborduurwerk?

Laat ons weten wat uw wensen zijn zodat wij u kunnen verder helpen.